همانطور که در مقالات قبلی خواندیم، کار شمع جرقه زنی است و برای این کار انرژی مورد نیازش را از کوئل دریافت میکند و همینطور دانستیم که در خودرو کوئل وظیفه تقویت برق باتری را به عهده دارد؛ اما در این میان رابطی نیاز است تا این جریان را از کوئل به شمع ها برساند، این وظیفه به عهده ی وایر است.
در واقع کار وایر انتقال برق از کوئل در خودرو های جدید و از دلکو در خودروهای قدیمی به سر شمع است.
ساختار وایر به چه شکلی است؟
وایر شمع کابلی است که در دو سر آن درپوش های پلاستیکی قرار گرفته تا از نفوذ رطوبت به محل اتصال کابل به سر شمع یا کوئل جلوگیری کند.

در یکی از این درپوش ها که به شمع متصل میشود مفتولی فلزی نیز وجود دارد.در واقع وایر از 4 بخش کابل انتقال ولتاژ، درپوش های پلاستیکی، مفتول اتصال به شمع و فیش اتصال به کوئل یا دلکو تشکیل شده است.

وایرها چند نوع اند؟
از گذشته تا کنون کوئل و وایر خودروها روند پیشرفت زیادی را طی کرده اند، در خودروهای قدیمی تر فاصله کوئل از سر شمع طولانی بوده که در این مدل از وایرهای سیمی با طول زیاد استفاده میشود، یکی از عیب های وارد بر این وایر ها مسیر طولانی انتقال جریان برق آن هاست که باعث اتلاف جریان در طول مسیر میشوند مخصوصا اگر رانندگی پرشتاب و طولانی مدتی داشته باشید.
مانند وایر های استفاده شده در کوئل های تکی و دوبل

با پیشرفت تکنولوژی، شرکت های سازنده خودرو سعی در کوتاه کردن فاصله بین کوئل و شمع کردند تا عملکرد خودرو را بهبود ببخشند، در این نوع خودرو ها به جای وایرهای سیمی از بوت وایر استفاد شدکه بسیار کوتاه تر بوده و مستقیما از سر کوئل به سر شمع متصل میگردد، همچنین در داخل بوت ها فنرهایی برای انتقال جریان برق تعبیه شده اند.
مانند وایر های استفاده شده در کوئل های کتابی و مدادی

در خودروهای نسل جدیدتر، این فنرها را نیز حذف کرده و مستقیما جریان برق از سر کوئل به سر شمع منتقل میگردد.
طول عمر وایرها چقدر است؟
طول عمر وایر ها بسته به جنس و کیفیت تولیدی آن ها متفاوت است ولی در کل عمر مفید وایر ها حدودا 30 الی 40 هزار کیلومتر است؛ البته توصیه میشود با هر تعویض شمع از سلامت وایر ها مطمئن شده باشید تا دچار هزینه اضافی نشوید، زیرا در صورتی که وایر برق دزدی داشته باشد و تعویض نشود در صورت نصب روی شمع جدید میتواند باعث شکستگی سرامیک شمع و خراب شدن آن گردد که در این صورت مجبور خواهید شد مجددا برای شمع و وایر هزینه کنید.
چه علائمی نشان دهنده خرابی وایرهاست؟
1.کاهش قدرت موتور
2. بالا رفتن دمای موتور به دلیل فشار بیشتر به آن
3. افزایش مصرف سوخت خودرو به دلیل سوختن ناقص آن یا به اصطلاح خامسوزی
4. ریپ زدن موتور و لرزشهای بیشتر از حد در موتور
5. برق دزدی وایر که از نشانه های آن میتوان به لرزش خودرو اشاره کرد
* از سال 1399 یدک کار اقدام به تولید وایرهای تقویتی کرده که در مغزی وایر ها به جای یک رشته سیم از 30 رشته سیم مسی استفاده گردیده و روکش آن از جنس سیلیکون خالص است، مقاومت این وایر ها صفر بوده که باعث انتقال کامل برق از سر کوئل به سر شمع میگردد؛ همچنین در بوت وایرها برای انتقال بهتر جریان از فنرهای نقره به جای مس و آهن استفاده کرده اند.

این وایرها برای اکثر خودروها از جمله پژو 405، تیبا_ساینا_کوییک، پراید مدل زیمنس و ساژم، 206 تیپ 5 و تیپ 2، زانتیا و... تولید شده و به فروش میرسند.