در این مقاله قصد داریم راجع به فیلر شمع و روش فیلر کردن شمع های سوزنی صحبت کنیم؛ برای درک بهتر مطلب بهتر است اول بدانیم فیلر چیست و اصلا چرا باید تنظیم شود.
فیلر شمع چیست؟
در صنعت خودروسازی فیلر به معنی فاصله بین الکترود مثبت و الکترود منفی شمع میباشد.

هرچه فیلر شمع کوتاه تر، جرقه زنی سریع ترانجام میگیرد و هرچه فاصله بین الکترود ها بیشتر باشد جرقه زنی بزرگتر و شتاب و قدرت بیشتری به خودرو میدهد.، البته بایستی توان کوئل را نیز در نظر بگیریم.
چرا باید فیلر شمع را تنظیم کنیم؟
در بازار امروز کم تر شمعی پیدا میشود که فیلر مناسب خودروهای ایرانی را داشته باشد چرا که خودروهای ایرانی معمولا فیلرهای 8 و 9 میلی متر و نهایتا 1 را ساپورت میکنند، ولی شمع های جدید برای خودروهای جدید با تکنولوژی های به روز و با توان کوئل بالا که فیلرهای بالای 1 تا 1/3 و 1/4 را ساپورت میکنند تولید میشوند.
آیا برای همه ی شمع ها میتوان تنظیم فیلر انجام داد؟
باید بگوییم برای تمامی شمع ها از نیکلی گرفته تا شمع های پلاتینیوم وایریدیوم میتوان فیلرگیری انجام داد.؛ تنها شمع هایی که نمیتوان فیلر آن ها را به صورت دستی تنظیم کرد شمع های فیلر افقی یا به اصطلاح دو پر، سه پر و یا چهار پر هستند که در صورت تغییر فیلر عملا شمع غیر قابل استفاده شده و بایستی کنار گذاشته شود.
در ادامه به نحوه ی فیلرگیری شمع های سوزنی میپردازیم.
تنظیم فیلر با چه ابزاری انجام میگیرد؟
ابزاری که در بازارایران برای فیلرگیری در دسترس است آچار تنظیم فیلر صفحه ای نام دارد که فیلر 5 صدم تا 1 را ساپورت میکند و با استفاده از این آچار و یک ابزار ساده مثل دم باریک میتوان عمل فیلرگیری را انجام داد.

فیلرگیری به چه شکلی انجام میگیرد؟
1.کم تر کردن فیلر شمع:
در صورتی که میخواهید فیلر شمع خود را روی 8 دهم تنظیم کنید صفحه ی 8 دهم را از آچار تنظیم فیلر انتخاب و بین الکترود مثبت و منفی شمع قرار دهید، در صورتی که این صفحه به راحتی بین این دو الکترود قرار گرفت نیاز هست که فاصله ی الکترود ها را به هم نزدیک کنیم.
صفحه ی 8 دهم را از بین این دو الکترود خارج و با آچار دم باریک دو ضربه ی آرام و به صورت کاملا عمود به الکترود منفی شمع وارد میکنیم.
برای بررسی مجدد صفحه ی 8 دهم را مجددا بین دو الکترود قرار دهید و در صورت نیاز عمل ضربه زدن را تکرار کنید، این کار تا زمانی که صفحه ی 8 دهم هنگام قرارگیری بین دو الکترود گیر بکند و به راحتی از بین آن ها عبور نکند ادامه میابد.
* توجه داشته باشید در صورت ضربه زدن به الکترود منفی صفحه ی 8 دهم را بین الکترود مثبت و منفی قرار ندهید زیرا این عمل باعث انتقال ضربه به الکترود مثبت یا همان سوزن شمع میشود که کار اشتباهیست و ممکن است باعث شکستن سوزن شمع بشود.
2.بیشتر کردن فیلر شمع:
برای بیشتر کردن فاصله ی الکترود مثبت و منفی شمع به هیچ عنوان نبایست سوزن شمع را تکیه گاه قرار داد چرا که باعث شکستن سوزن میشود.
برای انجام این کار یک دهانه ی دم باریک را به رزوه ی پشت الکترود منفی تکیه داده و دهانه ی دیگر آن را بر لبه ی الکترود منفی قرار میدهیم به نحوی که هیچ تماسی با سوزن شمع نداشته باشد و با یک فشار کم الکترود منفی را مقداری از سوزن شمع دورتر میکنیم؛ سپس با استفاده از صفحه ی فیلر مورد نظر خود، فاصله ی فیلر شمع را اندازه میگیریم و در صورت نیاز به کم کردن فاصله طبق روشی که قبل تر اشاره کردیم فیلر را کمتر میکنیم.
با توجه به تخصصی بودن این کار و نیاز به دقت بالا از ابزار های متفرقه مانند کارد میوه خوری یا هر ابزار غیر استاندارد دیگری که متاسفانه گاها مورد استفاده قرار میگیرند و باعث آسیب رساندن به شمع خودرو میشوند استفاده ننمایید.
در نهایت همانطور که قبلا هم اشاره کردیم تمام شمع های از جمله شمع های نیکلی، سوزنی و دو سرسوزن را میتوان تنظیم فیلر انجام داد و تنها شمع های چند الکترود یا چند پر که اصطلاحا شمع با فیلر افقی گفته میشوند را نمیشود تنظیم فیلر کرد.